Ja, det finnes billige finansieringsformer

Ettersom forbrukslån de siste årene har fått et kanskje noe ufortjent dårlig rykte på seg, så ser vi behovet for å knuse en myte. Mange tror nemlig at det å ta opp et forbrukslån er nødt til å være svindyrt, og at man nærmest er garantert en personlig konkurs om man gjør det. Så ille er det faktisk ikke, og hele ni av ti låntakere betaler ned lånet sitt i henhold til nedbetalingsplanen.

Det finnes nemlig billige forbrukslån, som kanskje bare koster deg et par hundrelapper i måneden. Mange mener det vil være verdt det dersom man trenger penger til ferie, oppussing, ny (brukt)bil eller noe annet. Og det kan det faktisk være!

Slik er gjennomsnittsrenten i Norge

Når man skal beregne pris på et forbrukslån, så er det viktig at man ser etter den effektive renten. Det er nemlig dette tallet som viser deg de reelle utgiftene du må ut med i forbindelse med lånet. Sammenligner man denne i ulike banker, så finner man fort ut at det faktisk er mulig å skaffe seg et rimelig forbrukslån.

Ettersom renten fastsettes individuelt så finnes det ikke noen gjennomgående statistikk på hvordan snittrenten er i Norge. Det vi dog kan slå fast, etter å ha sammenlignet eksempelpriser fra flere banker over flere år, er at den vanligvis ligger på mellom 14-16 prosent. Det er naturligvis mulig å få lavere og høyere rente, men alt avhenger i bunn og grunn av din egen økonomi. Uansett så er ikke dette en veldig høy rente for et lån som betales ned over flere år.

Hva kan man gjøre for å få lavere rente?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som betyr at du søker med bakgrunn i inntekt og økonomi fremfor egenkapital eller pant i bolig. Derfor er det ikke så mye man kan gjøre for å forbedre disse tallene, annet enn å jobbe mer og tjene mer penger det neste året. Det vil uansett ta en stund før dette dukker opp på selvangivelsen, som er det banken bruker som bakgrunnssjekk når de skal vurdere økonomien din.

For det er nettopp din egen økonomi som i stor grad er avgjørende for om du får høy eller lav rente. Det man kan gjøre da er å finne noen å søke sammen med. Siden man da legger sammen to inntekter, så reduserer banken risikoen fra sin side for at de ikke skal få tilbakebetalt pengene sine. Derfor kan de tilby en bedre rente, og dette er det mest effektive grepet man kan gjøre for å få lavere rente på et lån.

Tiltak du kan gjøre over lengre tid:

  • Pass på at inntekten går oppover – og ikke nedover
  • Unngå betalingsanmerkninger og inkassosaker
  • Redusere utgifter slik at du ikke trenger å låne i utgangspunktet

Bruk en låneformidler og få et billig lån

Selv om det finnes mange billige lån der ute, så er det ikke alltid så enkelt å finne de. For hvor skal man begynne? Vi anbefaler at man søker gjennom en låneformidler eller en finansagent. Dette er selskaper som vet hvor de beste bankene er, og uten vederlag tar de på seg jobben med å videreformidle søknaden din til nettopp disse bankene.

For din del betyr det at du kan lene deg tilbake mens selskapet jobber for å finne markedets rimeligste lån til det. Du kan selv sammenligne tilbudene du får i retur, for å eventuelt se hvor mye du sparer på å velge rimeligste bank kontra den dyreste. Dette er den desidert enkleste måten å søke forbrukslån på, og vi anbefaler alltid at man gjør det slik – uavhengig av om man skal ha det billigste lånet eller ei.