Er det mulig å slette gammel gjeld med utestående inkassosaker

LawFirm-Collection

Inkasso er et skummelt ord, og det er nok mange nordmenn som frykter et slikt varsel i postkassen. Når vi ser tall fra 2016 så vet vi dessuten at svært mange har fått nettopp inkassosaker – for bare på første halvår mottok inkassoselskapene over 4 millioner saker. Det er ikke rent lite, og følgelig er det nok mange som lurer på om man kan refinansiere dersom man har en inkassosak mot seg.

Som regel får man avslag på søknaden

De fleste inkassosaker gjelder regninger som ikke har blitt betalt. Det kan være alt fra noe man handlet på faktura, til strømregningen. Eller at man ikke har betalt på forbrukslånet eller kredittkortregningen sin. Uansett hva det gjelder, så er som regel årsaken til at man ikke har betalt fordi pengene ikke har strukket til. Da vil man gjerne se etter muligheter for å skaffe seg litt ekstra penger, og refinansiering gjennom å ta opp et nytt lån behøver ikke være en dårlig idé.

Men får man refinansiert i banken hvis man har en aktiv inkassosak? Som regel så gjør man ikke det. Disse bankene tilbyr lån uten sikkerhet, og tar derfor en høy risiko ved å låne ut penger. Når de får en indikasjon på at du ikke betaler regningene dine, så vil de som regel styre unna. Nettopp derfor er det viktig å søke om refinansiering før en sak havner til inkasso, altså før du får betalingsproblemer.

Det finnes alltid unntak

Ingen regel uten unntak, heter det visst. Og det gjelder også for refinansiering med inkasso. Det finnes faktisk enkelte banker som har koblet et grep om dette markedet, og ønsker å hjelpe de som har havnet i betalingskniper. Her må man kanskje ta kontakt med banken manuelt for å få hjelp, men hvis man først får gjennomslag vil det som regel vise seg å være verdt det.
I enkelte tilfeller blir man også nødt til å la banken ta sikkerhet i noe for å få refinansiert hvis man har inkassosaker pågående. Det kan for eksempel være bolig eller eiendom, eller noe annet verdifullt som man kan pantsette. Her må man selv vurdere risikoen slik at man eventuelt ikke mister det pantsatte objektet fordi økonomien går skeis selv etter en refinansiering.

Statistikk fra inkassobransjen

Inkassoselskapene har de seneste årene hatt nok å henge fingrene i, og ingenting tyder på at det skal snu med det første. I perioden 2012-2015 har antallet inkassosaker hos byråene økt med 8,2 prosent i snitt. Det er en markant økning. Heldigvis ser man også at antallet av disse sakene som avsluttes øker. En avsluttet sak betyr at kravet er gjort opp for, og i samme periode som nevnt tidligere har antallet avsluttede saker økt med 6,9 prosent i snitt.

Selv om en sak går til inkasso er det ikke nødvendigvis noen krise. Det er fortsatt ikke for sent for vedkommende å gjøre opp for seg, uten at regningen behøver å bli alt for mye større enn hva den i utgangspunktet var. 35 prosent av de nevnte sakene ble avsluttet før utsendelse av betalingsoppfordring ble sendt ut fra inkassobyrået. Det betyr at en tredjedel gjorde opp for seg før saken ble «alvorlig».

Konklusjon på 1-2-3

Det er svært vanskelig å få gjennomslag på en søknad om refinansiering dersom man har en aktiv inkassosak mot seg. Derfor anbefaler vi alltid at man tar tak i et betalingsproblem så fort som mulig, mens løsningen enda er lett tilgjengelig. Det finnes dog alltid unntak, og med litt egeninnsats vil man nok klare å finne en bank som kan hjelpe selv om en har aktive inkassosaker gående mot seg.